beats by dre cheap

JANDROKOVIC SA JUGOSLOVENIMA NA BLAJBURGU

Jandroković: Zločini na Bleiburgu i masovne likvidacije jedna od najdublje zakopanih tajni komunističke Jugoslavije... najveci komunist i jugosloven mu sjedi s lijeva dragan covic.Slikovni rezultat za dragan covic bleiburg

Predsjednik Hrvatskog sabora, koji je i pokrovitelj, istaknuo je kako su se i ove godine okupili na ovom svetom mjestu da se poklone žrtvama strašnih zločina i članovima njihovih obitelji, da im izraze najiskreniju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji.
 "Okupili smo se ovdje da se podsjetimo, ali i da još jednom potvrdimo našu obavezu i odgovornost čuvanja istine i aktivnog suprotstavljanja svim oblicima totalitarne vladavine", rekao je Jandroković, podsjetivši da je na Bleiburškom polju i u kolonama smrti, na Križnim putovima, dogodila strašna stradanja. Stotine tisuća nedužnih civila i razoružanih vojnika morali su propješačiti brojne kilometre kroz cijelu bivšu državu, dok ih smrt nije sustigla, rekao je. "Ovdje želim naglasiti da je na Bleiburgu, ali i u mjesecima nakon njega, počinjena masovna likvidacija ljudi bez ikakvog suđenja. Ti zločini bili su jedna od najdublje zakopanih tajni, a oni koji su počinili te zločine nikada nisu bili izvedeni pred sud pravde", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. Ta stradanja danas su simboli patnje hrvatskog naroda i svakako su jedan od najtežih događaja u našoj povijesti.
 Bleiburg je simbol i metafora svih hrvatskih stradanja, ne samo u određenom razdoblju nakon II. svjetskog rata. On je podsjetnik i na sve zločine počinjene tijekom svih godina jugoslavenskog komunističkog totalitarnog režima, naglasio je Jandroković. U 20. stoljeću, dodao je, Hrvatska je pretrpjela tri rata. Gledajući u kontekstu žrtava, svi oni su bili pogubni i teški jer rat ne donosi nikome dobro. Na Bleiburgu se odaje počast i svim naraštajima Hrvata koji su daleko od Domovine čekali dan kada će Hrvatska postati suverena nacija, usidrena u europski prostor mira i demokracije, rekao je Jandroković, naglasivši kako je danas, kada imamo svoju državu, obaveza svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve koje su pale za nju.
 Čvrsto osuditi svaku nedemokratsku, autoritarnu i totalitarnu vladavinu, te izraziti poštovanje žrtvi Ako se želimo odgovorno suočiti s prošlošću toga trebamo biti svjesni, to priznati i pokloniti se žrtvama. Hrvatska kao suverena i demokratska država danas ima odgovornost promicati i čuvati slobodu, demokraciju, poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona, kazao je Jandroković. Također, dodao je obaveza je svih učiniti da se više nikada ne ponove strašni zločini, učinjeni iz bilo kojeg razloga, zbog bilo koje ideologije. Obveza je i čvrsto osuditi svaku nedemokratsku, autoritarnu i totalitarnu vladavinu, te izraziti poštovanje svakoj žrtvi koja se suprotstavila svakom obliku takvog režima, dodao je. Hrvatska ima snage i ustrajnost čvrsto jamčiti i osigurati slobodu i pravo čovjeka i svakog njezinog državljanina, poštovati njihovo dostojanstvo, kao i promicati njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje, rekao je.
 Zločine počinjene u totalitarnim i nedemokratskim režimima važno i znanstveno istražiti O svim zločinima počinjenim u totalitarnim i nedemokratskim režimima važno je govoriti i znanstveno ih istražiti.
 Time će se pridonijeti jačanju naše svijesti o njima, istaknuo je Jandroković. Jer, naglasio je, "bez istine i sjećanja nema istinske pomirbe. A pomirba se može postići samo prihvaćanjem odgovornosti, traženjem oprosta i jačanjem moralne obnove društva". Žrtve tragedije na Bleiburgu i svim Križnim putovima, žrtve Domovinskog rata, kao i sve žrtve totalitarne vladavine moraju se uvijek spominjati da se njihova priča i tragedija više nikada ne ponove, ali i ne zaborave. Jer, kao što je poznato, narodi koji zaboravljaju svoju povijest osuđeni su na svoje ponovne tragedije, zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora na središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju za žrtve bleiburške tragedije i žrtve hrvatskog Križnog puta.

Zajedno s Hrvatskim saborom supokrovitelj komemoracije je i Hrvatskim narodnim saborom Bosne i Hercegovine.

Posebnu zahvalu nadbiskupu Hraniću na predvođenju misnog slavlja, te Hrvatskom saboru na pokroviteljstvu, prenio je u ime Počasnog bleiburškog voda glasnogovornik Ante Kutleša. Nakon svete mise i poruka, predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, zajedno s izaslanicima predsjednice Republike Goranom Marićem i predjedsjenika Vlade Tomom Medvedom položio je vijenac kod Spomenika bleiburškim žrtvama.

koyot
http://koyot.blogger.ba
16/05/2017 01:30