koyot

.PRIJE NEGO ŠTO PROKOMENTARIŠEŠ MOJ ŽIVOT MORAT ĆEŠ DA GA PROŽIVIŠ. BITNO MI JE SAMO MIŠLJENJE LJUDI DO KOJIH MI JE STALO. ŽIVOT JE KRATAK DA BIH VOLIO ONE KOJI TO NE ZASLUŽUJU.JA SAM ONO ŠTO JESAM A NE ONO ŠTO DRUGI ŽELE.

05.04.2017.

SAJAM PRODAVACA MAGLE

DVADESET GODINA MOSTARSKOG GOSPODARSKOG SAJMA


Otvoren je još jedan skupi sajam jeftinih izlagača. Naravno, ova konstatacija se ne odnosi na sve one male i srednje gospodarstvenike, koji su i ove godine popunili sajamske paviljone i štandove. Njihova nada da će ono, što prezentiraju kao svoj proizvod, ponuditi potencijalnom kupcu i sklopiti dobar posao, nažalost zvat će se samo trošak. Naime, glavne sajamske izlagače smo već vidjeli. Opet su se sastali političari, proizvođači magle, ponuđivači iluzija i zabluda.
 Nazočili i izlagali su Plenković, Vučić, Čović, Dodik, Ivanić i Izetbegović, njihove pobočnike ili dekoraciju nećemo ni nabrajati. Očekivano, kao i do sada, njihova sajamska ponuda bila je skromna ili u žargonu jeftina. Nudili su kisele osmijehe, prazne izjave o Jugoistočnoj Europi i Balkanu, rijetki su nam pokušali objasniti da je ustvari riječ o istom regionu. Kako ne biste mislili da su samo pričali o zemljopisu, moramo reći, stvarno nisu, nisu imali niti salvete za crtanje karata. Ovaj put su se bavili darivanjima! Predsjednik Srbije, Vučić, darivao je Plenkoviću pravu srpsku čokoladu (nekada su Srbi darivali pravu šljivovicu). Sretan kao dijete, jer čokolada je čokolada, Plenković drugaru Vučiću obeća da ga vodi u Europsku Uniju, on je tamo domaći, on to može!
Pažnjom Vučić odmah uzvrati, jer srpska uvek mora biti zadnja, pa obeća kako će razgovarati s bogovima ruskog bankarstva i spasiti Plenkovićev, ili sve manje njegov i hrvatski, Agrokor. Poslije višemjesečnih uvrjeda na relaciji Zagreb – Beograd, ljubav spomenutih predsjednika nagna i Izetbegovića na darežljivost, pa i on bahato, a kako bi drukčije, obeća Hrvatima dati jednakopravnost. Doduše, naglasio je, uvjetovanu njegovim pravilima!
 Babo Erdogan je najavio da će biti prvi lider koji će doći u Beograd Vučiću čestitati izbornu pobedu, pa valjda, na tragu te idile, i Izetbegović htjede biti susretljiv i darežljiv Hrvatima. Podcijenio Bakir domaćina Čovića i njegova prijatelja Dodika, pa odgovor koji je dobio od Čovića: "Što to Izetbegović ima davati Hrvatima, što već nije naše", naleti na plodno tlo kod svih nazočnih, a kako i ne bi? Naravno, nema sumnje da će Bakir za svoj drski ispad dobiti i smislen odgovor od Milorada, a kako stvari stoje, i od Ivanića. I, taman kada su se već sastali, pomislismo evo nekog političkog napretka, a ono opet jeftina politička retorika skupih aktera. Da, skupih, a skupi su do te mjere da se moramo zapitati hoće li državni proračun ove naše jadne zemlje moći izdržati ove silne protokole? Dočeci, pričeci, večere, domjenci, noćenja i osiguranja. Stotine automobila, isto toliko vozača, a tjelohranitelja i tajnica sam bog zna koliko. Rotacijska svjetla policijskih automobila nadsvijetliše gradsku rasvjetu (dobro, to u Mostaru i nije problem), tako da je sve ličilo na dobar američki akcijski film. Kako nitko od građana nije išao na sajam, mnogi se Mostarci zapitaše, otkud ovoliko policije na ulicama, koga čuvaju, što se dogodilo, a neki su ih i zagledali, jer nove upeglane uniforme odavno nisu vidjeli. Sad se valja vratiti onim izlagačima na sajmu, da im kažemo, dok čekaju potencijalnog poslovnog partnera (a ne dolazi) i razmišljaju jesu li preplatili štand, gospodo, vi ćete morati platiti i jeftinu priču "političara", i skupi protokol koji napraviše! Pitate se zašto? Pa zato, zbog njih, jer njima se prohtjelo, a kako? E to je pravo pitanje, pa zar ne vidite da su jedini posjetitelji sajma porezni činovnici, ili vam inspektori, a ni ponedjeljak nije daleko. Pa, sretno.

piše Franjo Cvitković

koyot
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

. najmračnija mjesta u paklu rezervirana su za one koji ostaju neutralni u vrijeme krize morala

M O J I L I N K O V I
Blogger.ba
Sarajevo-x.com
Market.ba
index.hr
seo.hr
tutorijali
monitor
ask.com
via
sutra
novilist
osvemu
24sata
-U svakom slučaju zakone formira vladajuća elita za vlastite interese ~ Platon

Nikad ništa ne izaziva pobunu više od nepravde; sva druga zla, koja trpimo, nisu ništa prema ovom ~ Kant
............................
I kao što istinu ne možemo posjedovati, niti njome upravljati, tako smo samo suputnici ovozemaljskih bića gdje istina svijetli upravo onim čime mi prihvaćamo njezinu bit.
Povijest nije ono što se dogodilo, nego ono što je imperij ostavlja iza sebe. Iako te događaje imperij plaća tuđom krvlju, službena povijest je već napisana, a činjenice negdje stoje. Zar se može promijeniti ono što je bilo? Mi smo samo svjedoci istine o događajima kojih se dotakla prolaznost osobne naravi i života po kojima tumačimo svijet oko sebe. A laž; zar se može svjedočiti laž? Laž je samo iskrivljena interpretacija tuđe nesreće u kojoj zaboravljamo kako se obećana radost krije u nama; u našim mislima i u našim nakanama.Ne osuđuj i ne proklinji, jer ne znaš zašto se nešto događa i s kojom svrhom. I pamti ovo: ono što ti proklinješ proklet će tebe, a ono što osuđuješ, jednog ćeš dana postati.B E Z R I J E Č I
Jer ima pozne mudrosti, krvave osvete vremena kada čovjek providi svoju šupljinu i svoje bivše neznanje. Treba čekati deset i dvadeset i daleko više godina da se uzmogne kazati: Bili smo u zabludi. Nas su prevarili. Ta će daleka mudrost stići jednoga dana da nas kazni prije same smrti za čitav jedan život zabluda i propusta.
Ima kasnih spoznaja kada su gole riječi moćne bez nakita, i kada se sni proziru, ili će se prozreti. Koji poživimo, doći ćemo k njima. One će doći k nama. Ja ih ne pozivam, jer su kasne i zato žalosne. Ja bih želio ranijih, boljih spoznaja, otkrića o podlozi stvari, dok još sat nije minuo, dok je na vrijeme. Ja vas opominjem.
Ne pozivam se ni na kakvo pokajanje, ali ura ispaštanja putem istine će doći, mora doći. Kao pjesnik koji je upozorio svoju draganu: „Jedne večeri, kada ostarite, uz svijeću...“ Ura istine i kazne će doći. Sve će biti golo, sve će biti jasno, ali kasno.
Bit će kasno. I za mnoge utjehe i revanše koje ćemo dobiti (mi rijetki, jedini, izabrani), ja se ne veselim, jer će doći kasno. Stariji naraštaj i potomstvo moći će opet da beskorisno i sasvim ututanj kažu: Bio je jedan glas, jedan čovjek koji je na vrijeme govorio istinu, ali ga nisu slušali.
Za bivše načinjene nepravde, za ispade iz vremena nezrelosti, mnoge će vikače i istupnike prekoriti, kao glas savjesti, razboritije sjećanje na naša prošla vremena i sat kasnih spoznaja kada večernje sunce neumitnih jeseni na izmaku obasja zlatni vinograd i bakarne lugove.

TIN UJEVIC

UPLOAD ALAT
brojac posetawidgets


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
341850

Powered by Blogger.ba